WordPress-blogialusta

WordPress on yksi maailman suosituimmista www-sivujen julkaisualustoista, jolla voi tehdä niin blogeja kuin normaaleja nettisivujakin sekä niiden sekoituksia. TAMKissa on käytössä tietohallinnon ylläpitämä WordPress, johon kirjaudutaan omalla TAMK-tunnuksella ja jonka päivityksistä huolehtii tietohallinto. WordPress-sivuston julkaisijan ei siis tarvitse osata itse WordPressin ylläpitoa, vaan hän voi keskittyä sisällön tuottamiseen.

Ohjeita WordPressin käyttöön löydät oikean reunan 'Ohjeet'-kohdasta. Listan olemassa olevista sivustoista löydät palvelun etusivulta.

Kirjautuminen

WordPress-sivustoihin kirjautumiseen käytetään omaa TAMK-käyttäjätunnusta. Jos olet valmiiksi intraan kirjautuneena sivustolle mennessäsi, erillistä kirjautumista ei tarvita.

Sivustoihin voi antaa oikeuksia vain henkilöille, jotka ovat vähintään kerran käyneet jossakin sivustossa kirjautumassa, tai käyneet palvelussa intraan kirjautuneena. Ensimmäistä kertaa WordPressiin kirjauduttaessa, henkilölle luodaan käyttäjäprofiili WordPressin tietokantaan. Ilman tätä profiilia WordPress ei tiedä henkilön käyttäjätietoja.

Uuden WordPress-sivuston tilaaminen

Uusi sivusto tilataan osoitteesta helpdesk@tamk.fi. Mainitse tilausviestissä sivustolle haluamasi nimi ja osoite sekä mihin käyttöön sivusto tulee. Osoite on muotoa <keksimäsi osa>.blogs.tamk.fi. Yleensä osoite johdetaan sivuston nimestä, tai ne ovat samat, mutta osoite kannattaa olla mahdollisimman kuvaava ja lyhyt. Sinusta tulee uuden sivuston pääkäyttäjä, jolloin voit halutessasi lisätä sivustolle muita käyttäjiä ja hallinnoida heidän oikeuksiaan.

Teemat ja lisäosat

WordPress-sivuston ulkoasua muutetaan teemoilla, joita löytyy palvelusta valmiiksi asennettuina pieni määrä (valikosta ulkoasu -> teemat). Niitä voit vapaasti käyttää sivustollasi ja kokeilla eri vaihtoehtoja. Jos valikoimasta ei löydy sopivaa, etsi WordPressin teemasivustolta mieleisesi ja lähetä IT-tukeen pyyntö sen asentamisesta. Et pysty itse uutta teemaa asentamaan.

Lisäosilla puolestaan saadaan WordPress-sivustoon erilaisia toimintoja, kuten palautelomake, kävijäseuranta, kaksikielisyys ja näkyvyyden rajoitus. 'Lisäosat'-valikosta löytyy tällä hetkellä käytettävisssä olevat, ja lisää voi pyytää asennettavaksi IT-tuen kautta. Lista lisäosista, joita voidaan asentaa, on WordPressin omalla sivustolla.

Linkit

Palvelun osoite

blogs.tamk.fi

Apua

helpdesk@tamk.fi
03 245 2000